Αθλητικές Κακώσεις

Οι Αθλητικές Κακώσεις εμφανίζονται πολύ συχνά σε ανθρώπους που αθλούνται είτε περιστασιακά, είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά και ο λόγος είναι ότι οι αθλητές εκθέτουν πολύ πιο συχνά το σώμα τους σε καταπόνηση και κινδύνους. Η συντριπτική πλειονότητα των Αθλητικών Κακώσεων αφορά στο μυοσκελετικό σύστημα και για το λόγο αυτό ο Ορθοπαιδικός έχει στενή επαφή με τους αθλητές και την φροντίδα των τραυματισμών τους.

Θλάσεις και τενοντίτιδες

Οι πιο συχνές Αθλητικές Κακώσεις είναι οι μυϊκές θλάσεις οι οποίες διαφέρουν σε βαρύτητα. Ανάλογα με τη βαρύτητα τους είναι και η συμπτωματολογία. Όσο πιο σοβαρή είναι η μυϊκή θλάση τόσο περισσότερος είναι ο πόνος, και τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσει. Σχεδόν πάντα οι μυϊκές θλάσεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Μια άλλη πάθηση που ταλαιπωρεί συχνά τους αθλητές είναι οι τενοντίτιδες. Η τενοντίτιδα είναι μια άσηπτη φλεγμονή του τένοντα. Ανάλογα με το άθλημα που κάνει ο αθλητής είναι και η εντόπιση της τενοντίτιδας. Σε αθλητές του βόλεϊ και του μπάσκετ π.χ. εντοπίζονται πολύ συχνά στην περιοχή του γόνατος (επιγονατιδικός τένοντας). Η θεραπεία της τενοντίτιδας εξαρτάται από το στάδιο της τενοντίτιδας και είναι τις περισσότερες φορές συντηρητική και μερικές φορές χειρουργική. Αυτό θα αποφασιστεί από τον γιατρό σας ανάλογα με τα συμπτώματα και τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας.

Θλάση

Τραυματισμοί συνδέσμων - τενόντων

Μια άλλη μεγάλη κατηγορία που συμβαίνει συχνά κατά τις αθλητικές δραστηριότητας είναι οι τραυματισμοί-ρήξεις που αφορούν συνδέσμους. Η πιο συχνή ρήξη που σχετίζεται με αθλητική δραστηριότητα είναι η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου (βλ. αρθροσκόπηση γόνατος). Ο τραυματισμός αυτός είναι αρκετά σοβαρός για τον αθλητή και απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση για την επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες. Ένας άλλος συχνός τραυματισμός που αφορά αθλητές που αθλούνται περιστασιακά (σπανιότερα επαγγελματίες αθλητές) είναι η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα. Ο ασθενής αισθάνεται σαν κάτι να τον χτύπησε από πίσω και συνήθως παρουσιάζει αδυναμία στήριξης στο πάσχον σκέλος. Η θεραπεία της ρήξης του Αχιλλείου είναι χειρουργική.